Handbalgids Achilles Bocholt

Om je wegwijs te maken in de werking en organisatie van Handbalclub Achilles Bocholt, vind je hierbij een lijst met antwoorden op de meest gestelde vragen. Let op: dit document is enkel een voorbeeld en kan wat afwijken afhankelijk van de groep waarin uw zoon/dochter terecht komt. Specifiekere info kan je altijd bekomen bij de ploegverantwoordelijke of de trainer/trainster.

 

1. De sport :
Bij de kleinsten (-12 jaar) spelen we vooral mini-handbal. Dit  wordt gespeeld met 3 spelers+keeper of soms ook met 4 spelers+keeper op een verkleind veld met aan beide kanten een aangepast doel. Het spel gaat snel heen en weer en de spelers zijn afwisselend verdedigers en aanvallers. Doelpunten scoor je door de bal in het doel van de tegenstander te werpen. Doelpogingen mogen vanaf iedere positie op het veld plaatsvinden maar men mag de grond in het doelgebied en de bijbehorende lijnen (cirkel) niet aanraken alvorens de bal je hand verlaten heeft. Lichaamscontact is toegestaan bij het verdedigen maar omklemmen of naduwen niet. Tijdens tornooien staat de wedstrijd steeds onder toezicht van een scheidsrechter. Kortom, een snelle, attractieve, leuke teamsport die alles in huis heeft.

 

2. De club :
Sezoens Achilles Bocholt is een club met een lange geschiedenis, voorzien van gediplomeerde trainers en trainsters. De meer dan 250 leden vormen in totaal ruim 16 ploegen in diverse afdelingen. Van de allerkleinsten (JM6) tot de Heren- en Damesploeg in de allerhoogste afdeling. Er zijn tevens jeugdkernen in Grote-Brogel (Peer) en Beek (Bree). De clubstructuur en de gemotiveerde medewerkers zorgen voor een  omkadering voor zowel competitieve als recreatieve spelers/speelsters.

 

3. De uitrusting :
Tijdens de trainingen draag je bij voorkeur een korte broek, T-shirt, sportsokken en sportschoenen die geen strepen achterlaten op de vloer van de sporthal. Wanneer er wedstrijden of tornooien zijn, worden T-shirts en broekjes voorzien door de club. Je dient enkel je sportschoenen, sokken, drinken en douchegerief mee te brengen. Overige trainingsmaterialen worden eveneens voorzien door de club.

 

4. De trainingen :
De trainingen vinden plaats onder begeleiding van gediplomeerde trainers/trainsters en gaan door in sporthal ‘De Damburg’, Brogelerweg 59 te Bocholt. Indien deze door omstandigheden niet beschikbaar is, kan er uitgeweken worden naar sporthal ‘De Steenakker’, Steenakkerstraat 31 in Kaulille. Normaal zal een training anderhalf uur duren.

 

5. De wedstrijden/tornooien :
Vanaf 11 jaar is er een gewone Limburgse en/of Vlaamse competitie maar om toch al te proeven van een wedstrijdvorm, worden er al vanaf jonge leeftijd regelmatig tornooien gespeeld. Deze vinden afwisselend plaats bij andere clubs. Afhankelijk van het aantal deelnemers worden er één of meerdere ploegen ingeschreven voor het betreffende tornooi. De scores van deze tornooien zijn van ondergeschikt belang. Het hoofddoel van deze tornooien is om de spelers en speelsters het spelletje te leren kennen en begrijpen en de samenwerking en teamgeest te bevorderen. Informatie omtrent de tornooien zal tijdig gecommuniceerd worden via de ploegbegeleider. Inschrijven is gratis, maar wel vereist.

 

6. Overige activiteiten :
Op het einde van elke seizoen organiseren we een meerdaags jeugdweekend, waarbij er meerdere activiteiten op het programma staan (bv. zwemmen, binnenspeeltuin,...) alsook een tornooitje tegen de ouders. Tijdens deze meerdaagse is er ook  overnachting voorzien. Dit alles gebeurt in een ontspannende, leuke sfeer en de spelers en speelsters kijken hier lang op voorhand naar uit.

 

7. Ploegverantwoordelijke :
Een ploegverantwoordelijke is, naast de trainer/trainster, het aanspreekpunt voor het extrasportieve. Hij/zij zorgt voor de wedstrijdtenues tijdens tornooien en wedstrijden en neemt ook de communicatie tussen ouders en club voor zijn/haar rekening. Bij vragen of opmerkingen kan je steeds bij deze persoon terecht.

 

8. Het lidgeld :
Nieuwe leden hebben het recht om gedurende 1 maand gratis en vrijblijvend de trainingen te volgen (verzekering voorzien) alvorens zich in te schrijven bij de club. Het lidgeld dient jaarlijks betaald te worden en de uitnodiging hiervoor wordt per post toegestuurd. Hierbij voorzien we een aantal consumptiebonnen die je kan gebruiken tijdens één van de 2 eetdagen die de club jaarlijkse organiseert. Het lidgeld omvat tevens een inschrijving bij de federatie en een verzekering voor ongevallen die zich zouden kunnen voordoen tijdens clubactiviteiten.

 

9. Divers :
Tijdens trainingen en wedstrijden drinken we bij voorkeur water, liefst geen frisdranken of sportdranken (omwille van het suikerniveau). Afmelden voor een training is een beleefde vorm van communicatie maar een regelmatige aanwezigheid komt je spelinzicht en -techniek zeker ten goede. 
Het inschrijven voor tornooien gebeurt via mail aan de ploegverantwoordelijke, eveneens wanneer je niet deelneemt dien je dit te laten weten. 

De club organiseert op bepaalde tijdstippen activiteiten om extra inkomsten te genereren. Hiervoor zijn uiteraard steeds helpende handen welkom. Indien je bereid bent om hieraan mee te werken, mag je dit steeds kenbaar maken aan je ploegverantwoordelijke.

 

10. Info :
Via de website www.handbalbocholt.be vind je alle info over de meest uiteenlopende clubactiviteiten. Verzekeringsdocumenten, documenten voor de ziekenkas, kalenders, clubvisie en andere kan je hier downloaden.