Bocholt pakt derde landstitel op rij

Verslag Finale 3 Ach. Bocholt - Hasselt: 32-28

De Heren van Bocholt verdedigden voor een wederom volle Damburg in de belle met verve hun landstitel tegen Initia Hasselt en blijven zo een jaar langer landskampioenen. Serge Spooren maakte het eerste doelpunt van deze wedstrijd en op die manier kwam Bocholt op geen enkel moment in deze wedstrijd op achterstand. Robyns en Vossen stelden nog wel een keertje gelijk, maar Miha Pucnik en Brecht Wertelaers -vanop een scherpe hoek- maakten werk van een kloofje: 5-3. Het was vooral dankzij de twee keepers, een super Bjorn Alberts maar ook een degelijke Vonckx, dat de score niet hoger opgelopen was. Het tempo lag daarentegen wel hoog en de tweepuntenkloof bleef lange tijd op het bord. Bij Bocholt kwamen Wout Winters en Damian Kedziora -die laatste vooral heel scherp vanop de strafworplijn- nu aan scoren toe, het Hasselts weerwerk kwam van Vossen, Robyns en Roelants (die volgend jaar het ene groen voor het andere ruilt): 11-9.

Bart Lenders paste zijn verdediging aan en wisselde slim door, waardoor Bocholt voor rust nog even het gaspedaal kon indrukken. Roel Valkenborgh, Wout Winters en Serge Spooren zette met krachtige shots de overtuiging in de verf, terwijl Hasselt via de ingevallen Meulders nog iets kon terugdoen, maar niet voldoende. Bjorn Alberts neutraliseerde nog een strafworp en Miha Pucnik bepaalde de ruststand op 17-12.

In het begin van de tweede helft leek Bocholt stilaan Hasselt de keel toe te knijpen: Roel Valkenborgh en Jordi Cremers zorgden voor een kloof van zeven doelpunten: 21-14. Bocholt had echter op de adem getrapt en kwam af en toe een stapje te laat in verdediging, wat leidde tot 3 bijna opeenvolgende tijdstraffen. Bogaerts liet het van aan de zevenmeterlijn niet aan zijn hart komen en samen met Vossen halveerde hij de achterstand tot 22-19. Bij die stand miste Bogaerts echter wel zijn strafworp en in plaats van twee doelpunten verschil werden het er vier, want Damian Kedziora bleef foutloos bij zijn 7-meter en rondde even later heel scherp zijn enige veldgoal af. Het spel ging vlot op en neer en Van Crieckinge en Van Der Goten buiten de omschakeling goed uit, maar Wout Winters deed dat ook: 26-22. Bij die score blesseerde Hasselt-goalie Vanbrabant zijn elleboog en moest de wedstrijd staken en naar het hospitaal. Roelants en Robyns wilden hun ploeggenoot een hart onder de riem steken en deden Hasselt naderen tot 26-24, maar Serge Spooren en Evert Kooijman deden dat teniet. Twee strafworpen van Damian Kedziora hielden de kloof op vier doelpunten, waar ook enkele supersaves van Bjorn Alberts ook toe bijdroegen. De zenuwen namen nu de bovenhand en er werd niet veel meer gescoord. Roel Valkenborgh neutraliseerde een doelpunt van Vossen en met 2,5 minuut te gaan stond het 31-27. Hasselt ging op mandekking spelen maar Van der Goten kon maar één keer profiteren, Bocholt ging met 31-28 de laatste minuut in terwijl de tribune de decibels nog eens omhoog gooide. Net als vorige week duwde Evert Kooijman enige hoop op een Hasselts mirakel de kop in en toen ging het dak eraf. Hasselt gooide de handdoek en paste in de laatste aanval symbolisch de bal naar de scheidsrechters ter teken van overgave. Deze namen hem niet aan en Damian Kedziora onderschepte dus, maar hij ging niet naar doel maar naar zijn feestende ploegmaats! 32-28 en Bocholt kampioen.

Bocholt is dus na BENE-Leaguekampioen ook opnieuw Belgisch landskampioen; Hasselt blijft achter met de Belgische Beker. Het is dus wederom een fantastisch seizoen van Achilles en een mooi afscheidsgeschenk voor de afscheidnemende Andreas Kittel, Miha Pucnik en Szymon Dobrzynski. Bij Hasselt moeten de vertrekkers het stellen met een zilveren medaille maar met opgeheven hoofd.

Zo zit het handbalseizoen 2017-2018 in clubverband erop. Er is nog wat werk met de Red Wolves (veel van onze spelers zitten in de selectie) en Evert Kooijman speelt nog kwalificaties met Oranje tegen Zweden. Begin september gaan de tellers weer op nul in de BENE-League, maar nu nog even nagenieten van een superseizoen, het mag niet wennen. Bedankt aan spelers, staf, bestuur, supporters, en - last but not least - al onze vrijwilligers! FORZA BOCHOLT!

Tussenstanden :
10 min: 6-4
20 min: 11-9
30 min: 17-12
40 min: 22-18
50 min: 26-23
60 min: 32-28

Bocholt : Alberts, Gijbels, Leroy, Wertelaers 3, M. Lamers, Winters 4, Kooijman 3, Cremers 1, Koninkx, Kittel, Valkenborgh 6, J. Lamers 1, Spooren 6, D. Kedziora 6(5), Miha Pucnik 3

Scheidsrechters : Schols - Thomassen