Beloften winnen landstitel in het hol van de leeuw!

In de schaduw van de heren, die zich zondag in een zinderende finale tot BeNe-Leaguewinnaar kroonden, wonnen de beloften dames van Achilles Bocholt zaterdag de eerste landstitel in de geschiedenis. In en tegen Antwerpen ontspon zich al gauw een wedstrijd die eerder spannend dan goed was.

In de openingsfase kon Bocholt via Jolien Ferson de eerste tikken uitdelen en omdat de dekking vanaf minuut 1 als een huis stond, liep de ploeg uit naar een 0-4 voorsprong. Met de ervaring van vorig jaar nog vers in het geheugen (5-0 voorsprong, toch geen titel) besefte de ploeg dat er nog lang niks beslist was. Antwerpen kon her en der iets terugdoen maar de marge bleef intact. De gevreesde opbouwrij werd keurig in bedwang gehouden door Elien Noten, Nele Kranzen, Lieke Doeswijk en de onverzettelijke Ils de Win terwijl ook Femke Leurs (snotterend) haar steentje bijdroeg. De Roemeense topschutter Amelia Neascu (110 doelpunten) werd tot wanhoop gedreven en haar productie bleef beperkt tot 1 doelpunt. Ook de gevreesde spelmaker Teuntje Voermans en de flegmatieke Joana Ribeiro kregen geen voet tussen de deur. Bocholt bleef bij de les, hield de gelederen gesloten en pikte zelf zo nu en dan een goaltje mee.

Waar Liese Keenen het gehele seizoen een koele en stabiele indruk maakte, waarmee ze deels verantwoordelijk was voor het behalen van de finale, was het vandaag de beurt aan Marijke Gijbels om uit te blinken. Mede dankzij haar uitstekende keeperswerk slikte Bocholt slechts 6 tegentreffers in de eerste helft: (ruststand 6-9).

De kracht van de ploeg werd nog duidelijker in het tweede bedrijf. Ondanks de vele wisselingen bleef Bocholt keurig overeind. Gitte Maes liet het hele seizoen al zien over een breed scala aan kwaliteiten te beschikken en etaleerde dat met een weergaloos doelpunt vanaf de rechterhoek. Britte Dedroog viel in, stond verdedigend net zo sterk als de rest en leverde in aanval ook een bijdrage aan de uiteindelijke zege. Marleen Tijskens, eerder dit jaar nog uitgevallen met een blessure, had haar aandeel vlak voor rust met een pijlsnelle break-out en besliste uiteindelijk de wedstrijd met een onmogelijke poging vanop 11 meter.

Antwerpen probeerde nog terug te komen, en dat leek ook te gaan lukken. Nadat de marge maximaal 5 was geworden (10-15) naderde de thuisploeg tot op 1 punt (16-17) waarna Marleen de wedstrijd 6 seconden voor tijd definitief in het slot gooide. Laura Cockuyt had de pech dat Jolien Ferson een dijk van een wedstrijd speelde en dat Bocholt direct na haar invalbeurt haar enige tijdstraf van de wedstrijd kreeg. Brenda Verbakel had de pech in de week voorafgaand aan de finale ziek te zijn, maar alle jonge speelsters hebben het hele seizoen aangetoond dat er ook in de toekomst genoeg muziek in de ploeg zit.

De conclusie van DHW trainer Wilfried Bes ('Bocholt was vandaag scherper') en in het Antwerpse verslag ('Bocholt was gretiger') geven de verhoudingen van zaterdag prima weer. Geen hoogstaande finale, wel een terechte winnaar!

Doelpunten niet voor het eerst dit jaar keurig verdeeld : Noten 4, Doeswijk 3, Dedroog 3, Kranzen 2, Ferson 2, Thijskens 2, De Win 1, Maes 1

Het feit dat Bocholt 60 minuten lang alles kon geven werd in de hand gewerkt door de supportersschare die ondanks de ongelukkige timing van de wedstrijd (tegelijkertijd met de halve finales van de BeNe-League bij de mannen) in behoorlijke getalen was komen opdraven. Uitgerust met toeters en bellen creëerden jullie een geweldige ambiance die de ploeg zeker het laatste zetje in de rug heeft gegeven! Namens de ploeg wil ik iedereen dan ook nogmaals hartelijk bedanken voor de aanwezigheid, het enthousiasme, de cadeautjes (kettingen, cava) en de steun. Ook een bedankje aan het bestuur voor het beschikbaar stellen van een bus, is op zijn plaats!

Voor degenen die de wedstrijd gemist hebben, check de facebook-pagina van Sportbeat voor reacties, de doelpunten en andere wedstrijdbeelden.  Tevens wordt er op TV een uitzending gewijd aan de finale: dinsdag vanaf 19u (met herhaling om het halfuur) op Telenet kanaal 40 of Proximus kanaal 17.