De kop is eraf!

De eerste officiële wedstrijd van het seizoen is er eentje in de EHF-Cup. In de eerste kwalificatieronde spelen we tegen het Oostenrijkse Westwien. Zij eindigden afgelopen seizoen als 4de in de Oostenrijkse competitie. Het beloofde geen gemakkelijke klus te worden. Toch trok Achilles Bocholt aan het langste eind. Bocholt vertrekt volgende week naar Wenen met een voorsprong van 4 doelpunten, het won immers met 26-22.

Het eerste doelpunt van de avond was voor Damian. Nadien kon Westwien gelijkmaken en een eerste en laatste keer voorsprong nemen. Na goed 5 minuten spelen stond er 1-2 op het scorebord na een doelpunt van Helgason. Quinten bracht de score terug gelijk, maar liet meteen daarna ook de kans liggen om op tegenaanval te scoren. Damian (tegenaanval) en Serge brachten ons terug op voorsprong: 4-2. Na een redding van Clem kon Brecht de voorsprong vergroten en bracht ons zo op 5-2. Damian kon er nog een schepje bovenop doen, maar miste zijn tegenaanval. De volgende drie minuten was het woord aan Westwien, zij wisten immers 3 keer op rij te scoren en zo stond het terug 5-5. Na een tijdstraf voor Pratschner was het woord terug aan Damian: 6-5. Via Jelinek kwam Westwien terug geljk tot even later Damian kon scoren vanaf de strafworplijn: 7-6. Evert kon optimaal invallen en kon al na 30” de 8-6 scoren. Na een tijdstraf voor Ruben kon Pratschner via een strafworp het verschil terug verkleinen tot één doelpunt. Maar dit was zonder Serge gerekend, die de kloof na een knappe schijnbeweging terug vergrootte. Opnieuw Pratschner (7m) die scoorde voor Westwien. Bocholt vergat ondertussen te scoren. Ondanks het ondertal na een tijdstraf voor Quinten vond Brecht de weg naar het doel op tegenaanval en was de rebound bij de volgende aanval voor Thomas: 11-9. Na een redding van Clem was het even tijd voor Bart om een time-out te nemen met nog 2’ 13” op de klok. Brecht vergrootte de voorsprong tot 3 doelpunten, het laatste woord was echter opnieuw voor de topscoorder van Westwien Pratschner: 12-10, tevens meteen de ruststand.

Bocholt startte de tweede helft in ondertal (2 min Serge). Het eerste doelpunt in die tweede helft was voor Brecht: 13-10. Bocholt miste daarna te veel kansen waardoor Westwien weer kon terugkomen: 13-12. Na 40 minuten zorgde Serge met een streep voor een voorsprong van 3 doelpunten: 16-13. Opnieuw Serge, Thomas en Brecht zorgden voor een lekkere tussenstand: 19-14. Binnen de minuut volgden dan 2 tijdstraffen voor Westwien (Schuster en Helgason). Damian kon eerst nog scoren vanaf de strafworplijn, maar de volgende strafworp werd gestopt. Na een kwartier stond er een verschil van 5 doelpunten op het scorebord: 20-15. Via Brecht en Serge kon Bocholt nog verder uitlopen: 22-15. Op dat moment zat Achilles Bocholt op rozen. Na 2 tegendoelpunten van Westwien vond Bart het tijd om zijn heren nog eens toe te spreken tijdens de time-out. Pratschner bleef een gesel voor de Bocholter verdediging maar opnieuw Serge die het verschil terug tot 5 bracht: 23-18. Vervolgens was het Westwien dat 2 keer op rij kon scoren en kwam zo terug tot 3 doelpunten. Damian vergrootte opnieuw de voorsprong maar Pratschner kreeg opnieuw de kans om terug te scoren via strafworp. Dan kregen we een misser van Damian, een redding van Clem en een tijdstraf voor Serge. Pratschner kon alweer scoren vanaf de strafworplijn en zo was het verschil nog maar 2 doelpunten: 24-22.  Na een redding van Clem wist Damian het verschil terug te vergroten. Brecht kon via tegenaanval kon de eindstand vastleggen: 26-22.

Achilles Bocholt heeft dus de heenwedstrijd winnend afgesloten. Zijn de 4 doelpunten voorsprong voldoende om volgende week door te stoten naar de tweede kwalificatieronde? De terugwedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 7 september om 17u20. De wedstrijd zal te volgen zijn via livestream (meer info volgt later). Maar eerst mogen onze heren nog aan de bak tegen Volendam in een mid-week wedstrijd, meer bepaald op woensdag 4 september om 20u30 in de Damburg. Volendam speelt vandaag (1 september) haar EHF-wedstrijd in en tegen het Kroatische Porec.